• HAKKIMIZDA
  • AVUKATLARIMIZ
  • UZMANLIK ALANLARIMIZ
    • Şirketler Hukuku
    • Ticaret Hukuku
    • İnşaat ve Gayrimenkul Hukuku
    • Fikri ve Sınai Mülkiyet Hukuku
    • İdare Hukuku
    • Vergi Hukuku
    • Bilişim ve Elektronik Ticaret Hukuku
    • Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri
  • SEKTÖRLER
    • Gayrimenkul ve Yatırım
    • Enerji ve Doğal Kaynaklar
    • Ulaşım ve Lojistik
    • Kimya ve Petrol Ürünleri
    • Tarım, Gıda ve Perakende
    • Sağlık ve İlaç
    • Telekomünikasyon ve E-ticaret
    • Eğitim ve Turizm Yatırımları
    • Girişimcilik ve Start-up
    • Sigorta ve Reasürans
    • Finansal Hizmetler
  • YAYINLAR
  • İLETİŞİM
TR 🇹🇷
EN 🇬🇧

Türkiye’de Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler

Home - Makaleler - Türkiye’de Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler

Kategoriler
Arşiv

Sosyal Medya

Linkedin Twitter Facebook-f Instagram

+90 (216) 464 12 12

[email protected]

  • Aralık 6, 2022

Bilindiği üzere Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği (“Yönetmelik”), elektrik piyasasında tüketicilerin elektrik ihtiyaçlarını kendi üretim tesisinden karşılaması (öz tüketim modeli) ve küçük ölçekli üretim tesislerinin ekonomiye kazandırılarak etkin kullanımının sağlanması amacıyla lisans almadan ve şirket kurmadan elektrik enerjisi üretebilmesinin önünü açmıştır.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (“EPDK”) tarafından Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında Yönetmelik’te bir dizi değişiklikler yapılmış ve bu değişiklikler 11 Ağustos 2022 (1) ve 1 Ekim 2022(2) tarihli Resmi Gazetelerde yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yazımızda, lisanssız elektrik üretimine ilişkin esaslar ve EPDK tarafından Yönetmelik’te lisanssız elektrik üretimine ilişkin yapılan değişiklikler incelenmektedir.

1. Yönetmeliğin Temel Amacı

Yapılan değişikliklerden önce Yönetmelik’in temel amaçlarının ortaya konulması gerekmektedir. 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun (“Kanun”) 4’üncü maddesine göre elektrik üretim faaliyeti yalnızca lisans almak koşuluyla yürütülebilecek bir faaliyet olarak sayılmıştır. Ancak Kanun’un 14’üncü maddesinde lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf olarak yürütülebilecek faaliyetlere yer verilmiş ve bu kapsamda Yönetmelik hükümleri yürürlüğe girmiştir.

Yönetmelik’te yapılan değişiklikler, lisanssız elektrik üretimi yapan tesisler ve tüketiciler nezdinde birçok itirazı da gündeme getirmiştir. Bu sebeple EPDK tarafından Yönetmelik değişikliği akabinde bir duyuru yayınlanarak değişikliklere açıklık getirilmiştir. İlgili duyuruda, mevzuatın suiistimal edilmesi nedeniyle yeni bir dizi düzenleme yapılması ihtiyacının doğduğuna işaret edilmiştir. Duyuruda, bu düzenlemelerle gerçek tüketimi olan tüketicilerin kapasite sınırı ve yer sorununun ortadan kaldırılmasının hedeflendiği belirtilmiştir.(3)

Bu noktada özetle, EPDK’nın esas olarak lisanssız üretim kapsamında öncelikli olarak imkânı olan tüketicilerin “tükettiği enerjiyi” güneşten üretebilmesini ve üretilen elektrik ile tüketilen elektrik arasında mahsuplaşma yapılmasını amaçladığını belirtmek gerekmektedir.

2. Yönetmelikle Yapılan Değişiklikler

a. Tüketim Fazlası Elektriğin Satılmasına Dair Değişiklik

Lisanssız elektrik üretimi yapan tesislerce üretilen elektriğin tüketim miktarından fazla olması halinde, görevli tedarik şirketleri fazla üretilen bu elektriği satın almakla yükümlülüğü bulunmaktaydı. Ancak Yönetmelik’in 26’ncı maddesine eklenen (16) numaralı fıkra ile, tüketim fazlası olan elektriğe ilişkin sınırlama getirilmiştir. Bu düzenleme kapsamında, 12 Mayıs 2019 tarihinden sonra yapılan başvuru neticesinde bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu almaya hak kazanan kişilerin ihtiyacının üzerinde satabileceği üretim miktarı, tüketim tesisinin toplam elektrik tüketimini geçemeyecektir. Tüketim miktarının üzerinde sisteme verilen enerji ise, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’na (“YEKDEM”) bedelsiz katkı olarak dikkate alınacaktır.

11 Ağustos 2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (“Kurul”) 4 Ağustos 2022 tarih ve 11098 karar sayılı kararında aşağıdaki yöntemlerin dikkate alınacağı ifade edilmiştir: (4)

  • Tedarik şirketinin satın alacağı elektrik miktarında tüketim tesisinin bir önceki yıla ait üretim miktarı dikkate alınacaktır.
  • Tüketim tesisinin tüketimi bir önceki yılı kapsamıyorsa, elektrik tüketiminin aylık tüketim ortalaması bazında hesaplanacaktır.
  • Cari yıldaki tüketim miktarı daha yüksek ise, satılabilecek elektrik enerjisi miktarı hesaplanırken cari yılın verileri dikkate alınacaktır.

EPDK tarafından yapılan duyuruda bu husus şöyle örneklendirilmiştir: Örneğin bir önceki yıl 1 milyon kWh elektrik tüketen bir kişi, cari yılda aylık mahsuplaşmanın akabinde en fazla 1 milyon kWh enerjisini satışa konu edebilecek; yılın ilk ayından itibaren ihtiyaç fazlası enerjiye istinaden ödemeler yapılacak; 1 milyon kWh’ı aşan üretimler ise sisteme bedelsiz olarak verilecektir.

EPDK’nın web sitesinde yayımlanan duyuruda, “tüketim kadar üretim” hedefinden sapan, kurulu gücünü orantısız olarak artıran, tüketim olmadan üretim yapan tesislerin satışlarına sınırlama getirildiği; böylelikle lisanssız yenilenebilir enerji tesislerinin gerçekten ihtiyaç duyan tüketiciler tarafından kurulacağı ifade edilmiştir. Bununla birlikte, EPDK, lisanssız yatırımcının “şalter kapatma” ihtimalinin de bulunduğunu; ancak böyle bir manzarayla karşılaşılmasının da beklenmediğini belirtmiştir.

b. Farklı Dağıtım Bölgelerinde Üretim Tesisi Kurulmasına Dair Değişiklik

Yönetmelik’in amacına dair 1’inci maddesinde yer alan “tüketim noktasına en yakın” ve “elektrik şebekesinde meydana gelen kayıp miktarlarının düşürülmesi” ibareleri kaldırılmıştır. Buna paralel olarak, tüketim amacıyla üretim tesisi kurduğu halde aynı bölgede daha fazla tesis kurma imkânı bulunmayanlar, üretimi karşılama amacıyla başka yerlerde elektrik üretim tesisi kurabilecektir.

Yapılan değişiklikler kapsamında, sanayiciler Organize Sanayi Bölgesi’nde (“OSB”) bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, kendi tüketim tesisinin bulunduğu dağıtım bölgesinin dışında başka bir bölgede lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilecektir.

Bu kapsamda OSB dağıtım lisans bölgesi içindeki üretim tesisleri, OSB dağıtım lisans bölgesi dışındaki aynı kişiye ait tüketim tesisleri ile ilişkilendirilebilecektir. OSB dağıtım lisansı bölgesi içinde yer alan bir tüketim tesisi için, OSB dağıtım lisansı bölgesi dışında da üretim tesisi kurulabilecektir.

Yönetmelik’in 30’uncu maddesi kapsamındaki tesisler için üretim ve tüketim tesislerinin aynı ölçüm noktasında olması ve bu tesislerin aynı dağıtım bölgesinde yer alması şartı aranmayacaktır.

Yine Yönetmelik’in 5/1-h bendi kapsamındaki üretim tesislerinde üretilen enerji, aynı dağıtım bölgesi içerisinde bulunma şartı aranmaksızın, aynı kişiye ait bir veya birden fazla tüketim tesisinde tüketilebilecektir.

c. Başvuru Usulüne Dair Değişiklik

Yönetmelik’te yapılan değişiklik ile, bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu tebliğ edilen kişilere, bağlantı anlaşmasına çağrı mektubunun tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içerisinde Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin Ek-1 Listesine tabi projeler ile ‘ÇED Gereklidir’ kararı verilen projeler için ilgili idareye başvuru yapacaktır. Belirtilen süre içinde başvuruda bulunmayan kişilerin bağlantı başvuruları geçersiz sayılacaktır.

d. Mahsuplaşma İşlemlerine Dair Değişiklik

Yönetmelik’e eklenen geçici madde doğrultusunda aylık mahsuplaşma uygulanması ve tüketim ihtiyacına yönelik uygulamalar kapsamında işlemler yürütülen tesislerde, üretim ve/veya tüketim tesislerinin farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde olması halinde, mahsuplaşma işlemlerinin nasıl yürütüleceğine ilişkin gerekli altyapı 3 (üç) ay içerisinde piyasa işletmecisi tarafından hazırlanacaktır. Yine üretim tesislerinin farklı görevli tedarik şirketi bölgesi sınırları içinde olmasına yönelik yeni başvurular ile hâlihazırda işletmede olan tesislere yönelik talepler, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren değerlendirmeye alınacaktır.

1 Ekim 2022 tarihi itibarıyla işletmede olan veya 1 Ocak 2023 tarihine kadar işletmeye girecek üretim tesisleri ile farklı dağıtım ya da görevli tedarik şirketi bölgesi içindeki tüketim tesislerinin mahsuplaşma işlemleri, 1 Ocak 2023 tarihine kadar üretim tesisinin bulunduğu bölgedeki görevli tedarik şirketi tarafından yürütülecektir.

3. Sonuç

Yukarıda belirtilen hususlar kapsamında, EPDK tarafından Yönetmelik amacına uygun olarak tüketime dayalı üretimin temin edilmesi ve lisanssız elektrik üretim tesislerinin ticarileşmesi riskinin önlenmesi amacıyla bir takım düzenlemeler yapılmıştır.

Her ne kadar lisanssız elektrik üreticisinin, üretilen fazla enerjinin satılacağı yönünde bir beklenti oluşmuş ise de, Yönetmelik kapsamında yapılan değişiklikler bu durumu bertaraf edecek niteliktedir.

Yönetmelik değişikliklerinden en önemlisi sayılabilecek değişiklik, üretim ve tüketim tesislerinin farklı dağıtım bölgelerinde olma imkânının getirilmesidir.

Yönetmelik değişikliği ile öngörülen bu tür imkân ve gelişmeler, öz tüketime dayalı lisanssız elektrik üretiminin önündeki önemli engelleri ortadan kaldırmaktadır. Bu tür esaslı düzenlemelerin yenilenebilir enerji sektörünün gelişmesine de katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.

1- https://www.resmigazete.gov.tr/11.08.2022

2- https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2022/10/20221001-1.htm

3- https://www.epdk.gov.tr/Detay/Icerik/2-12744/yeni-lisanssiz-elektrik-uretimi-yonetmeligi-%E2%80%A6

4- https://www.resmigazete.gov.tr/11.08.2022

 

—– Daha fazla bilgi ve sorularınız için: —–

Av. Dr. Ata TORUN – ([email protected])

Av. Ahmet KILINÇ – ([email protected])

tr.hansu.av.tr  |  +90 216 464 12 12

© Hansu Avukatlık Ortaklığı

Hansu Avukatlık Ortaklığı, yerli ve uluslararası müvekkillerine özellikle gayrimenkul, şirketler, vergi, enerji ve fikri mülkiyet hukuku alanında hizmet veren bir avukatlık ortaklığıdır. Bu makale Türkiye’de hukuk alanındaki gelişmeleri paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Hukuki bir görüş veya yönlendirme olarak düşünülmemelidir. Özel sorular ve sorunlar bakımından hukuki danışman görüşü alınmalıdır.

 

PDF İNDİR

HANSU, uzun yıllara dayanan tecrübesi ile hukukun birçok alanında profesyonel hizmet veren uluslararası bir hukuk bürosudur. Bizler, yurt içinde ve yurt dışında sağlam işbirliklerimizin yanı sıra farklı uzmanlık alanlarında akademik başarı göstermiş profesyonel avukatlardan oluşan kurumsal bir avukatlık bürosuyuz.

TELEFON

+90 216 464 12 12

E-POSTA:

[email protected]

İSTANBUL OFİS İLETİŞİM

Sahrayıcedit Mah. Güzide Sok. Şişikler Plaza No:14/5 Kozyatağı – İstanbul
Posta Kodu: 34734

HANSU LONDON LIMITED

LONDRA OFİS İLETİŞİM

+44 20 4524 74 88
60 Cannon Street Londra İngiltere
Post Code: EC4N 6NP

SOSYAL MEDYA

Linkedin Twitter Facebook-f Instagram
  • Kullanım Şartları
  • KVK Aydınlatma Metni
  • Çerez Politikası
  • Yasal Uyarı
  • Kullanım Şartları
  • KVK Aydınlatma Metni
  • Çerez Politikası
  • Yasal Uyarı
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SAVE & ACCEPT