7 Ekim 2021 tarihinde Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması ile Türkiye’de yürürlüğe girmiştir. Avrupa Birliği, Aralık 2019’da tanıttığı Avrupa Yeşil Mutabakatı ile etkileşimde olduğu tüm ülkeler açısından kurulması planlanan yeşil pazar için yeni mali ve vergisel düzenlemeler getirmiştir. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum kapsamında, Cumhurbaşkanlığı’nın “Yeşil Mutabakat Eylem Planı” başlıklı Genelgesi 16 Temmuz 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Bu kapsamda, Türkiye’de iklim değişikliği konusunda çeşitli düzenlemeler yapılmaya başlanmıştır.
Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın Kapsamı
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı ile çeşitli hedefler ortaya konmuştur. Bu hedeflere ulaşmak için 9 ana başlık altında hayata geçirilecek eylem konularına yer verilmiştir. Belirlenen ana başlıklar; sınırda karbon düzenlemeleri, yeşil ve döngüsel bir ekonomi, yeşil finansman, temiz, ekonomik ve güvenli enerji arzı, sürdürülebilir tarım, sürdürülebilir akıllı ulaşım, iklim değişikliği ile mücadele, diplomasi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri şeklindedir.
Eylem Planı Kapsamında Çalışmaların İçerikleri
- AB tarafından hayata geçirilecek Sürdürülebilir Ürün Mevzuatı, AB Kimyasallar Mevzuatı, Eko-Tasarım ve Enerji Etiketlemesi Mevzuatlarına uyum yoluyla yeşil ve döngüsel ekonominin güçlendirilmesi sağlanacaktır.
- Yeşil OSB ve Yeşil Endüstri Bölgelerinin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. Bu kapsamda yeşil ve dayanıklı sanayi bölgelerini teşvik etmek için kapsamlı finansal mekanizmalar geliştirilecektir (düşük faizli krediler, sigorta, vb.).
- Su tüketiminin fazla olduğu tekstil sektöründe temiz üretim mevzuatı güncellenecek, deri sektörü için temiz üretim mevzuatı oluşturulacaktır.
- AB Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol (EKÖK) mevzuatının uygulanmasına yönelik ulusal eylem planı hazırlanacaktır.
- Yeşil dönüşümü desteklemek amacıyla ihtiyaçların belirlenmesi ve AB’de sağlanan teşvik unsurları da dikkate alınarak ulusal teşvik sisteminin gözden geçirilmesi hedeflenmektedir.
- Türkiye’de yeşil finansmanın gelişimini sağlayacak ekosistemin güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yürütülecektir.
- AB’nin ve uluslararası kuruluşların taksonomi mevzuatı dikkate alınarak yatırımların sürdürülebilirliğini belirlemeyi hedefleyen bir mevzuat hazırlığı yürütülecektir.
- Sürdürülebilir bankacılığın geliştirilebilmesine yönelik bir yol haritası belirlenmesi öngörülmektedir.
- Türkiye’nin, yeşil dönüşüme yönelik uluslararası finansmana erişiminin geliştirilmesi amacıyla diplomatik ve teknik çalışmalar yapılacaktır.
- Yeşil dönüşüm konusunda aday ülkelere yönelik AB finansman imkânlarına erişim amacıyla AB ve üye ülkeler nezdinde girişimde bulunulacaktır.
- Avrupa Yeşil Mutabakatı hedefleri doğrultusunda mevcut finansman olanaklarından azami fayda sağlanması amacıyla bilgilendirme ve teşvik faaliyetleri yürütülecektir.
- AB’nin organik tarım mevzuatının uyumlaştırma çalışmalarının tamamlanması amaçlanmaktadır.
- Yenilenebilir enerji kullanan seralar ve üretim tesisleri desteklenecektir.
- Yeşil Liman Sertifika Programına ilişkin ulusal mevzuatın hazırlanması hedeflenmektedir.
- Egzoz emisyonlarının azaltılması ve alternatif yakıtlı, düşük emisyonlu bireysel ulaşım imkânlarının sağlanması amacıyla, bisiklet ve paylaşımlı elektrikli skuter sistemleri gibi mikro hareketlilik araçlarının kullanımının artırılmasına yönelik gerekli mevzuat çalışmaları tamamlanacaktır.
—– Daha fazla bilgi ve sorularınız için: —–
Av. Dr. Ata TORUN – ([email protected])
Av. Ahmet KILINÇ – ([email protected])
tr.hansu.av.tr | +90 216 464 12 12
© Hansu Avukatlık Ortaklığı
Hansu Avukatlık Ortaklığı, yerli ve uluslararası müvekkillerine özellikle gayrimenkul, şirketler, vergi, enerji ve fikri mülkiyet hukuku alanında hizmet veren bir avukatlık ortaklığıdır. Bu makale Türkiye’de hukuk alanındaki gelişmeleri paylaşmak amacıyla hazırlanmıştır. Hukuki bir görüş veya yönlendirme olarak düşünülmemelidir. Özel sorular ve sorunlar bakımından hukuki danışman görüşü alınmalıdır.